Innováció

A Marinus úszóházak innovációjának alapja az a szándék, hogy Magyarország bármely álló- vagy folyóvizének felületére tudjunk prémium minőségű úszóházat telepíteni, méghozzá az adott ökológiai környezetbe beavatkozó helyszíni gyártás nélkül. A megoldás egy olyan rendszer, amelynek elemei kiváló minőségben és precizitással előregyárthatók, könnyen szállíthatók, és a helyszínen egyszerűen összeszerelhetők és telepíthetők.
A Marinus Homes kutatási-fejlesztési tevékenységének alapvető célja egyszerűen gyártható, karbantartást alig igénylő, ugyanakkor megfelelő felhajtóerőt biztosító, innovatív csatolóelemekkel csatlakozó beton pontontestek létrehozása. A többféle formában és méretben csatlakoztatható elemek számtalan igényhez alkalmazhatók. A fejlesztési folyamat kiemelt szempontja az eddig ismert megoldások hátrányainak kiküszöbölése, fókuszban egy olyan csatolóelem kidolgozásával, amellyel a beton alapanyagú, habkitöltéses pontonelemekből felépülő úszótest alapterülete, mérete és alakja könnyen változtatható.

Technológia

Úszótest

A Marinus úszóházak alapja egy beton pontonelemekből, modul rendszerben összeállított úszótest, amely alkalmas szinte bármilyen funkciójú felépítmény számára alapul szolgálni. A speciális csatolóelemekkel felszerelt pontonelemekből különböző méretű modulos úszótestek alakíthatók ki. Az úszóművek 5, 6,25 vagy 7,5 méter szélesek lehetnek, hosszúságuk az igényeknek megfelelően, 2,5 méteres egységekben növelhető. Mivel az 1,3 m magasságú elemek merülése legfeljebb 1 méter, sekély vizeinken is alkalmazhatók. A bemutatkozó prototípusok mérete 50m²-től 112,5m²-ig változik.

FELÉPÍTMÉNY

A speciális vízi és kikötői körülményekhez igazodva a felépítményt is úgy terveztük meg, hogy minél előkészítettebb, előre megépített, a helyszínen gyorsan összeszerelhető egységekből álljon.

Könnyűszerkezetes épületeinknél jelenleg ismert legkorszerűbb hőszigetelő anyagokkal, faipari lap- és lemeztermékekkel dolgozunk, a végeredmény pedig a hagyományos lakásokkal egyenértékű komfortot biztosít. Az építmények külső burkolata thermowood, ill. kompaktlemez burkolat.

Belül gipszkarton burkolatot kapnak, ami igény tapétázható, festhető.  Korszerű alumínium nyílászárókkal és víztűrő, egyedi igények szerint választható fapadlóval dolgozunk. A biztonsági és hőtechnikai paraméterek megegyeznek egy 21. századi könnyűszerkezetes ház paramétereivel.
 A modulok mérete az úszómű és a csatolórendszer adottságaihoz igazítható. 

Fejlesztési folyamat

A balatonvilágosi üzemünk a volt Traubi gyár felhagyott területén épült meg. Ennek eredményeképpen 3.000 nm üzemi terület és iroda kialakítása valósult meg, és mintegy 20 fő dolgozott a fejlesztésen.
A tervezési szakaszt követően a hatósági engedélyezésekkel párhuzamosan a gyártás és fejlesztés eredményeképpen 2019.-ben kezdtük meg úszóházaink vízen történő tesztelését.
A prototípus család 2020. októberére készült el balatoni illetve velencei tavi telepítéssel.

Pályázat

A Marinus Homes Kft. támogatást nyert a GINOP -2.1.1-15 kódszámú „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című pályázati felhívás keretein belül. Nyertes projektünk célja olyan egyszerűen, könnyen, akár több méretben is gyártható, lineárisan sorolható, energiahatékony felépítmény hordozására alkalmas és megfelelő felhajtóerőt biztosító, modulrendszerű beton alapanyagú úszómű, mely többféle igénynek is megfelel. További innovációt jelent a felépítmény modul rendszerű, számos formában és elrendezésben variálható létrehozása, az innovatív anyaghasználat és újszerű bútoripari technológiák fejlesztése.

Pályázati konstrukció:
GINOP -2.1.1-15 „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása”

Támogató:
Pénzügyminisztérium
Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság

A szerződött támogatás összege:
961 385 064 Ft, a támogatás mértéke 63,9%-os.

Azonosítószám: GINOP -2.1.1-15-2015-00564

A projekt címe:
„Innovatív, beton alapanyagú úszómű létrehozásának kutatása és modul rendszerű felépítmény fejlesztése”

Konzorciumvezető:
Marinus Homes Korlátolt Felelősségű Társaság
1021 Bp., Hűvösvölgyi út 94/B
Cégjegyzékszám: 01 09 203310
Adószám: 25160008-2-41

További kedvezményezett:
CoreComm SI Kft.
8200 Veszprém, Piramis utca 9.
Cégjegyzékszám: 19 09 505735
Adószám: 12595644-2-19

Elsődleges megvalósítás helyszíne:
8171 Balatonvilágos, Rizling út 3.

A projekt tárgya:

K+F projektünk célja egy olyan egyszerűen gyártható, karbantartást alig igénylő, de megfelelő felhajtóerőt biztosító beton elemek (pontontestek) kifejlesztése, amelyek többféle formában és nagyságban csatolhatók és így többféle igény kielégítését teszik lehetővé. További innovációt jelent a felépítmény modul rendszerű, számos formában és elrendezésben variálható létrehozása és az innovatív anyaghasználat és újszerű bútoripari technológiák fejlesztése. A létrejövő felépítményes úszóházak gépnélküli kishajók, melyek közforgalmú vagy saját használatú kishajó kikötőkbe vagy horgonyzóhelyekre állíthatóak, a lehető legnagyobb mértékben önellátó egységként.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020. október 29.