Budapest régóta most először fürödhető dunai strandjának kiszolgáló épületeit valósítottuk meg, a projekt előkészítésétől, a tervezéstől, a gyártáson át a helyszíni kivitelezésig.

A projektben a Marinus Homes mint generáltervező és a felúszóházakat illetően, mint fővállalkozó kivitelező vett részt. Budapest jelenleg egyik legnagyobb városrész-fejlesztésének részeként telepítettünk két felúszó épületet a Lágymányosi öböl-Kopaszi gát homokos partjára.

A telekrészen egy 500 főre méretezett öbölmenti közpark kialakítása valósult meg.
A fejlesztés két összetett feladatrészből állt: a telekrész tájépítészeti terve és a közparkot kiszolgáló építmények tervezése és kivitelezése. A területrendezésben a társvállalkozóval a BMP Építőipari Zrt-vel dolgoztunk együtt a Marinus Homes iroda tervei szerint.

A kihívást az jelentette, hogy az épületek elhelyezésükből – nagyvízi meder – fakadóan egyedi üzemeltetést igényelnek, amely a csatlakozó környezetre és közművekre is kiterjed. A területen, a Duna vízszintjének rendeltetésszerű mozgásából adódóan a terület víz alá kerülhet, továbbá egy nem kívánt árvíz esetén ez tovább fokozódhat és a víz megemelheti az épületeket.

 

Ennek megfelelően a Budapart felúszó házai tudatosan a Marinus Homes úszóházakra kifejlesztett technológiai innovációval készültek-elemes beton úszóművekre épült, előregyártott, könnyűszerkezetes felépítmények-, különlegességük, hogy a dunai árvízre reagálva, a vízszint változással felúszva állnak ellent az áradásnak, így lehetővé téve azt, hogy ne kelljen a park területéről daruval kiemelni őket az őszi, téli időszakban. Ezáltal háromévszakos közvetlen vízparti életet biztosítva az adott partszakasznak. Ez az alkalmazkodóképesség, a felúszás megköveteli, hogy a házak infrastruktúrára való kapcsolása is alkalmazkodjon mindehhez, ezért egyedi, flexibilis elektromos és gépészeti csatlakozásokkal készültek el.

A házak funkciójukat tekintve a közpark vízparti kiszolgáló egységei; egy bisztró épület, személyzeti helyiségekkel, orvosi szobával és nyitott vendégterasszal; és egy vendég épület, mosdóblokkokkal és öltözőkkel, illetve az arculathoz illeszkedő kisebb, mobil, porta épület.

 

Megrendelő:

Property Market Zrt.

Kopaszi Gát Kft.

 

Helyszín:

Budapart 5. Kopaszi gát, Lágymányosi öböl

Budapest, XI. kerület Lágymányosi-öböl környezetében elhelyezkedő, a Budapest XI. kerület 4042/142 helyrajzi szám alatt

Előkészítés, tervezés:

  1. novembertől

Megvalósulás/átadás:

  1. május 5.